Υπηρεσίες

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής
Οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής έχουν συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων, που αναφέρει έντονα προβλήματα στη συμπεριφορά του σχετικά με το φαγητό. Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η αδηφαγική διαταραχή. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι η υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος και η συνεχής προσπάθεια για τον έλεγχό του.

Συχνά ορμώμενοι από απόγνωση και φόβο, τα άτομα καταφεύγουν σε ακραίες δίαιτες που φτάνουν στα όρια του λιμού ή ακόμα και σε χρήση χαπιών, αυτοπροκαλούμενων εμετών ή υπεργυμναστικής. Διατροφική συμπεριφορά σαν αυτή οδηγεί σταδιακά σε αλλαγές τόσο σε οργανικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Στο Κέντρο Relate, έχουμε δύο βασικούς στόχους στην θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Ο πρώτος είναι να αποκατασταθεί η κατάσταση θρέψης του ατόμου και να επιτευχθεί μεταβολική ισορροπία. Ο δεύτερος είναι να τροποποιηθεί η δυσλειτουργική συμπεριφορά στην πρόσληψη τροφής, ούτως ώστε να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα το σωματικό βάρος.

Αυτό επιτυγχάνεται:

• Με συνδυασμό διατροφικής συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα την περίπτωση.

• Με συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες με ανάλογα συμπτώματα, με κύριο στόχο την υποστήριξη αλλά και την αλλαγή των διαστρεβλωμένων αντιλήψεων για τα συναισθήματά τους, τις ανάγκες τους και την ικανότητα να ορίζουν την ζωή τους.

• Με οικογενειακή θεραπεία για την καλύτερη υποστήριξη του ατόμου, των υπολοίπων μελών αλλά και τη βελτίωση των σχέσεών τους.Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό σημείο για την Νευρική Ανορεξία, την Νευρική Βουλιμία και την Αδηφαγική Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής δεν είναι τα κριτήρια που τις κάνουν να ξεχωρίζουν αλλά το πόσο όμοιες στην ουσία τους είναι!