Σχετικά με εμάς

Η Φιλοσοφία μας
Οι διαστάσεις επιδημίας που έχουν λάβει οι διαταραχές πρόσληψης τροφής και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων και παιδιών, έχει δημιουργήσει τώρα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος.


Τα νέα επιστημονικά δεδομένα και η επαγγελματική μας εμπειρία, επιβεβαιώνουν πως η διατροφική μας συμπεριφορά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τη συναισθηματική μας κατάσταση. Ο πρώτος τρόπος που μαθαίνουμε να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας, να εκφράζουμε και να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας, είναι μέσα από την αναζήτηση της τροφής. Τροφή και συναίσθημα είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία όμως συνδέονται βαθύτατα και βρίσκονται αρχικά σε ισορροπία. Κοινωνικές επιρροές, τα ΜΜΕ και κυρίως το οικογενειακό περιβάλλον μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία αυτή.


Tο Κέντρο Relate δημιουργήθηκε από την ανάγκη σφαιρικής προσέγγισης του ζητήματος αποκατάστασης της σχέσης μεταξύ τροφής και συναισθήματος. Θεωρούμε πως η διατροφική συμβουλευτική σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο μέσο που οδηγεί στο δρόμο της ανάρρωσης. Μέσα από τη δική μας συνεργασία αναπαράγουμε την ισορροπία μεταξύ τροφής και συναισθήματος με στόχο
να σας βοηθήσουμε να κάνετε το ίδιο!!Τα βιογραφικά μας:

Νίκος Μανάτος
Msc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Αποφοίτησε από το Λύκειο Νέας Ερυθραίας το 1998 και τον επόμενο χρόνο άρχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Robert Gordon, Σκωτίας. Στο τελευταίο έτος της φοίτησης ακολούθησε κλινική άσκηση σε όλους τους τομείς της Διαιτολογίας με εξειδίκευση στα γαστρεντερολογικά περιστατικά στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Norfolk and Norwich University Hospital. Το 2003 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διαιτολόγου-Διατροφολογου με παράλληλη αδειοδότηση από το Βρετανικό Συμβούλιο Υγείας.

Μετά τις βασικές σπουδές του στη Διαιτολογία, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Bristol με τίτλο Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία (2004) έχοντας πλέον επιλέξει την κατεύθυνση ψυχολογίας. Στη συνέχεια, παρακολούθησε 15μηνη μετεκπαίδευση στις διατροφικές διαταραχές υπό την καθοδήγηση του National Centre For Eating Disorders της Βρετανίας στο αντίστοιχο ελληνικό παράρτημα. Από το 2005 εργάζεται στο διαιτολογικό του γραφείο στη Νέα Ερυθραία.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα, έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων στον τομέα της υγείας και της διατροφής. Είναι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Διαιτολόγων (από το 2005) του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων (BDA) (από το 2003) και του Βρετανικού Συμβουλίου Υγείας (από το 2003). Τα προσωπικά του βιώματα και η ενασχόλησή του με άτομα που έχουν θέματα βάρους τον οδήγησαν στην αναζήτηση μιας συνεργασίας. Μία συνεργασία που θα μπορούσε να παρέχει όλα όσα εκείνος θεωρεί ότι αξίζει και χρειάζεται ένας άνθρωπος που έρχεται αντιμέτωπος με ζητήματα που αφορούν στην πρόσληψη τροφής και στη διαχείριση του βάρους του.

manatos@relatecenter.gr

Μαρία Σαμιώτη
Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Γεννήθηκε και ζει στη Ν. Ερυθραία. Αποφοίτησε από το Λύκειο Νέας Ερυθραίας το 1995. Από την παιδική της ηλικία ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό και διακρίθηκε σε Πανελλήνιο επίπεδο στη κολύμβηση με την ομάδα του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. Σαν φυσική εξέλιξη, συνέχισε σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχοντας υπάρξει στο χώρο του πρωταθλητισμού με την έντονη σωματική καταπόνηση, τις «αυστηρές δίαιτες» και τις πολύ αυξημένες προσδοκίες του περιβάλλοντός της, άρχισε να αναγνωρίζει σε εκείνη και του γύρω της την εμμονή με το σώμα, την τροφή και τις επιδόσεις. Μέσα από εσωτερική αναζήτηση, πολύχρονη ψυχοθεραπεία και προσωπική προσπάθεια κατάφερε να αναρρώσει.

Αυτή η προσωπική της εμπειρία την οδήγησε στην επιθυμία να ασχοληθεί και να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα σπουδών καταθέτοντας την πτυχιακή της εργασία με τίτλο «Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής σε γυναίκες αθλήτριες κολύμβησης». Στη συνέχεια παρακολούθησε τετραετές πρόγραμμα σπουδών στη Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας στο Χαλάνδρι. Παράλληλα εργαζόταν ως εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια αποκλειστικά σε άτομα με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στο ελληνικό παράρτημα του National Centre for Eating Disorders. Από το 2008 εργάζεται στο προσωπικό της γραφείο στην Ν. Κηφισιά.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα συνεδρίων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Είναι μέλος του National Eating Disorders Association, USA και του International Association of Eating Disorders Professionals, USA. Η προσωπική της πορεία τη δίδαξε, ότι για την αντιμετώπιση και ανάρρωση από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και την Παχυσαρκία, είναι απαραίτητη η δημιουργία σχέσεων που να βασίζονται στην αλληλοκατανόηση. Με αυτό σαν βάση οδηγήθηκε στην αναζήτηση μιας συνεργασίας για την καλύτερη παρέμβαση σε άτομα με ενασχόληση γύρω από την τροφή και αρνητική εικόνα για το σώμα τους.

samioti@relatecenter.gr