Άρθρο

  • Τρώμε καλά, μεγαλώνουμε καλά
    Διατροφική Συμβουλευτική

Καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επιλέγουμε υγιεινές τροφές και να αντιμετωπίζουμε το φαγητό σαν μια κοινωνική δραστηριότητα, που μας προσφέρει απόλαυση.  Πολλοί θα έχουν παρατηρήσει ότι με τα χρόνια αλλάζει ο τρόπος ζωής και μαζί με αυτόν και οι διατροφικές μας ανάγκες. Μείωση της όρεξης, μειωμένη ικανότητα μάσησης ή προετοιμασίας και αλλαγή στο εισόδημα μπορούν να επηρεάσουν τα είδη και τις ποσότητες των τροφίμων, που καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν παίρνουν απαραίτητες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, και αυτό μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην υγεία τους ή να επιδεινώσει κάποια χρόνια ασθένεια. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε κάθε γεύμα και σνακ ως μια ευκαιρία για την καλύτερη δυνατή θρέψη με γνώμονα τις προσωπικές προτιμήσεις μας, την ικανότητα και τον τρόπο ζωής, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να ζητήσουμε βοήθεια από φίλους ή την οικογένεια μας.

Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

·         Χρησιμοποιήστε λιγότερο αλάτι

Το αλάτι είναι χρήσιμο για την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα μας, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση υπέρτασης. Το αλάτι βρίσκεται σε όλες τις τροφές αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό στη δίαιτα μας προέρχεται από συσκευασμένα προϊόντα όπου χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό. Θα πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε τέτοιου είδους προϊόντα και να προσπαθούμε να δώσουμε γεύση στο φαγητό μας χρησιμοποιώντας μυρωδικά.

·         Καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών

Όλες οι αντιδράσεις στο σώμα μας γίνονται σε περιβάλλον νερού, γι’ αυτό είναι και σημαντικό να καταναλώνουμε ικανοποιητικές ποσότητες για τη διατήρηση της υγείας. Προσπαθήστε να πίνετε νερό τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα ή όταν ο καιρός είναι ζεστός ακόμα περισσότερο. Αν και η κατανάλωση υγρών συμπεριλαμβάνει και αφεψήματα όπως τσάι και καφέ, το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

·         Περιορίστε την κατανάλωση λιπών

Αν και πολύ νόστιμες, οι πίττες και τα τηγανητά είναι πλούσια σε λίπος και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Αν έχετε προτίμηση προς τα γλυκά, προσπαθήστε κάποια από αυτά να τα αντικαταστήσετε με φρούτα. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε και επιπλέον νερό.

·         Προσοχή με το αλκοόλ

Αν και η περιστασιακή χρήση του δείχνει να έχει προστατευτικές ιδιότητες, η κατάχρηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Στοχεύστε για μέχρι 2 ποτήρια κρασί σε οποιαδήποτε ημέρα που θέλετε να πιείτε ή μέχρι 4 σε ειδικές περιστάσεις.

·         Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο καθώς δεν είναι ασυνήθιστο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω μειωμένης όρεξης, ή προβλήμτα πέψης λόγω ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής να παρατηρούνται ελλείψεις. Διατηρήστε ποικιλία στη διατροφή σας και συμπεριλάβετε όλες τις ομάδες τροφών για να παίρνετε όσο το δυνατόν περισσότερες θρεπτικές ουσίες.

 

Νίκος Μανάτος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc


Όλα τα πεδία πρέπει να συμπληρωθούν.Πίσω